Grootste opkomst ooit bij NEVAT GPI ledenvergadering: 45 leden bij BUMET in Heeze

Op donderdag 23 november was NEVAT GPI te gast bij BUMET in Heeze. Maar liefst 45 leden waren aanwezig bij de ledenvergadering. De opening en presentatie van BUMET werden verzorgd door Jasper Konings (algemeen directeur BUMET) en Erik Maas (familie van oprichter Bert Buijsen). Hierna kregen de leden een uitgebreide rondleiding door de fabriekshal. Wim Waeghe nam de leden vervolgens mee in de wereld van ASML waaruit een interessante discussie volgde. De ledenvergadering werd afgesloten met een diner.

Voorzitter Corné van Opdorp van BOZ Group opende de middag en heette de nieuwe leden Aldonk Plaatwerkindustrie (Ewout Barth) en Stieva Metaal Groep (Frank Hoogerwerf) en potentieel lid Verheij Metaal van harte welkom. Jasper Konings en Erik Maas vertelden meer over het familiebedrijf in Heeze. BUMET werd in 1954 opgericht door Bert Buijsen. In 1985 verhuisde het bedrijf naar een industrieterrein en begon het met de eerste bouw. In de jaren 60 en 70 maakte het bedrijf een gestage groei door, zowel in aantal medewerkers als grootte van het machinepark. Dit was mede te danken aan de toenemende orderstroom van DAF Trucks, waarvoor uiteenlopende plaatwerkproducten worden geproduceerd. In de jaren 90 verkocht BUMET de assemblageafdeling en legde zich toe op de bewerking van metaal. Tot half jaren negentig had het bedrijf ook nog een aparte verlichtingsdivisie. BUMET groeide ondertussen gestaag door, waarna in 2002 een vestiging in Hongarije werd geopend. Anno 2016 maakte BUMET de doorstart van Ruco Systems Valkenswaard mogelijk. De overname van het bedrijf verliep voorspoedig, aangezien de bedrijfscultuur en klanten van beide bedrijven hetzelfde zijn. Bij BUMET in Heeze werken momenteel zo’n 100 medewerkers.

BUMET kan bijna alle wensen op het gebied van metaalbewerking, assemblage en logistiek vervullen en denkt in de voorfase al mee met de klant. Er wordt continu geïnvesteerd in vakmensen, plaatwerk technologie en machineparken. Markten waarin BUMET actief is, zijn gas- en houthaarden, automotive, landbouw, afvalsystemen en revalidatiesystemen. Naast het pand in Heeze beschikt BUMET ook al 15 jaar over een vestiging in Hongarije. In Hongarije werken momenteel 170 medewerkers op 11.000 m2 en er is onlangs grond bijgekocht.

Van kwaliteit als een keuze naar quality first

Na de rondleiding door de fabriekshal van BUMET nam Wim Waeghe ons mee in de wereld van ASML. Iedereen is uiteraard bekend met het bedrijf, maar hierbij nog even kort de highlights. ASML is in 1984 opgericht en begon met 31 medewerkers. Het bedrijf beschikte toen over twee vestigingen in Nederland en Amerika met een totale opbrengst van 1,2 miljoen euro. ASML heeft een enorme groei doorgemaakt en heeft nu 60 vestigingen in 16 landen waar 17.000 medewerkers met 105 nationaliteiten werkzaam zijn. De opbrengst stond eind september op 6,8 miljard euro en komt eind dit jaar waarschijnlijk op 8,5 miljard euro uit.

ASML maakt machines die chips produceren waar nog steeds veel vraag naar is. De aankomende tien jaar blijft de groei van het bedrijf onstuimig doorgaan door de toenemende connectiviteit. Alhoewel de industrie winstgevend is, is er ook genoeg concurrentie. Waeghe stelt dat je je continu moet afvragen hoe je beter bent dan je concurrenten. ASML investeert daarom ieder jaar in nieuwe technologie met 1,5 miljard euro. Een andere uitdaging voor ASML is om meer inzicht te krijgen in de verhouding tussen kosten en waarde en het behoud van de bruto marge. Het bedrijf moet een exponentiële kostenreductie ondergaan om alle technologieën mogelijk te maken. Dit wil ASML doen door met een klein aantal leveranciers te werken die producten afnemen en zich daarnaast te richten op de kwaliteit.

Meebewegen met de klant

Volgens Waeghe komen de grootste bedreigingen uit Azië en Oost-Europa. Hij doet daarom een oproep aan alle toeleveranciers om je altijd af te vragen wie je klant is en wat hem beweegt. Een nauwe relatie met je klant is essentieel. Als je onderdeel naar China gaat, zal je plaatwerk daar ook heengaan. In dit geval zullen de transportkosten doorwegen op de totale prijs. Verder kunnen er ook een hoop kosten bespaard worden in interne processen. Zo staan de machines bij ASML op dit moment te lang stil, omdat de laser niet stabiel genoeg is. Er zijn dan drie medewerkers nodig om de machines weer op te starten. ASML is daarom bezig met designaanpassingen om dit probleem op te lossen.

Na de presentatie van Wim Waeghe namen de aanwezigen afscheid van oud-voorzitter en directeur Foppe Atema van Goma. Foppe gaat begin 2018 welverdiend genieten van zijn pensioen. Corné van Opdorp sprak Foppe Atema toe en overhandigde hem namens NEVAT een cadeau. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner.

               

2017-12-07T16:07:03+00:001 december 2017|Actueel nieuws|