Industrie niet snel genoeg digitaal

Er moet flink worden doorgepakt met de digitalisering, anders ondervindt deze op termijn schade van concurrentie. Dat stelt het team Smart Industry en dat maakt daarom een nieuwe agenda waarin de digitalisering van de industrie in vier jaar wordt geïntensiveerd. Om een inhaalslag te maken moeten investeringen worden vergroot. Volgens het team scoort Nederland namelijk laag, terwijl Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, de VS en China hoog scoren.

Bij Smart Industry wordt industriële productie met computers en robots gemoderniseerd. Doel is onder meer snel, foutloos en op klantenwens produceren voor de prijs van een massaproduct. In het rapport gaat het team aangeven hoe het Smart Industry-programma in beleid en in budgetten van de overheid moet worden opgenomen. Daarbij wordt aangehaakt op het topsectorenbeleid en het extra budget van twee keer 200 miljoen euro voor fundamenteel onderzoek in de plannen van het kabinet. Ook op budgetten voor versterking van het midden- en kleinbedrijf en ondersteuning van de regio’s zal een beroep worden gedaan. Hightech en ICT gaan de sleuteltechnologieën worden. Ook werd extra ingezet op samenwerkingen tussen bedrijven en overheidsinstellingen en zal gepleit worden voor experimenten en regelvrije zones.

Proeffabrieken

Smart Industry is een initiatief van onder meer FME, TNO en het Rijk. Sinds de introductie in 2014 zijn er onder meer 30 proeffabrieken gestart met 250 bedrijven en instellingen. Ook zijn er 150 presentaties gehouden en zijn er 25 hogeschool lectoraten mee aan de slag gegaan. Op 5 februari presenteert het team het rapport dat tot versnelling moet leiden.

Lees hier alvast de contouren van de implementatieagenda die half november zijn aangeboden aan de minister en staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

2017-12-07T16:08:04+00:0024 november 2017|Actueel nieuws|