Lidbedrijf VHE Industrial automation over NEVAT Business Coaching

VHE Industrial automation is sinds kort NEVAT-lid. Het bedrijf bestaat al bijna 60 jaar en opereert in de Brainport regio. VHE is gespecialiseerd in het oplossen van aandrijf- en besturingstechnische vraagstukken en richt zich vooral op machinebouwprojecten (mechatronica). Zij zijn een vertrouwd adres voor het engineeren en samenstellen van kabels en kabelbomen, het bouwen van modules of besturingskasten en het realiseren van complete aandrijf- en besturingstechnische installaties. Directeur Joop Essing nam onlangs samen met drie MT-leden deel aan NEVAT Business Coaching. Alwin Pol en Anne Nijmeijer begeleidden het eerste gesprek en volgende week vindt de vervolgsessie plaats. NEVAT sprak met directeur Joop Essing en operations directeur Marc van Happen over hun eerste ervaringen met NEVAT Business Coaching.


Wat vinden jullie van NEVAT Business Coaching?

Alwin Pol en Anne Nijmeijer hebben een bezoek aan ons bedrijf gebracht. Alwin bracht de nodige nieuwe inzichten mee en Anne had veel ervaring door de sessies die hij in het verleden heeft gehouden. We vonden de Excel nog wel vrij complex, maar het professionaliseringsprogramma is nog volop in ontwikkeling dus we verwachten dat dit in de loop van de tijd nog zal veranderen. De meerwaarde van NEVAT Business Coaching is de goede facilitator vanuit NEVAT. Zelf hebben we simpelweg niet de kennis en expertise in huis om dit uit te voeren. Het gesprek riep intern een hoop discussie op en we werden aan het denken gezet. We hielden ons onder andere bezig met de vraag waar we staan ten opzichte van andere bedrijven en waar we met het bedrijf naartoe willen.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om mee te doen aan NEVAT Business Coaching?

We hebben ervoor gekozen om mee te doen, omdat dit werd aanbevolen door de NEVAT-leden. Business Coaching staat dus bij de andere leden bekend als een goed instrument. Daarnaast hebben we toegang tot een groot en interessant netwerk en kunnen we door middel van bijeenkomsten met ze optrekken en van elkaar leren. We beschikken al over een netwerk binnen de regio Eindhoven, maar kunnen nu ook gebruik maken van het landelijke netwerk.

Hoe zag jullie dag eruit?

We hebben tijdens de eerste sessie de vragenlijst doorgenomen en bediscussieerd. Volgende week vindt de tweede sessie plaats en zullen we de ondernemerschapsmodule behandelen. Daarnaast nemen we de resultaten door en krijgen we inzicht in het dashboard. Voordat we aan de vragenlijst begonnen, wilden Alwin en Anne eerst een rondgang door het bedrijf. Wij konden dit erg waarderen, aangezien ze zich eerst in ons bedrijf wilden verdiepen.

Wat zijn de vervolgstappen?

We zijn blij verrast met de vragen die besproken werden. Het hielp ons om na te gaan of we binnen het bedrijf wel dezelfde taal spreken. Hiervoor hebben we nooit tijd gemaakt om over dergelijke zaken te praten. Aan het eind van dag waren er geen grote eye-openers, maar kwamen we wel tot een paar inzichten. We denken over veel zaken hetzelfde, maar moesten de onderwerpen nog wat verder uitdiepen. De tweede dag is hierin cruciaal, dus volgende week gaan we van analyse naar actie. Het is goed om jezelf te dwingen om op een andere locatie met elkaar in gesprek te gaan en dit te faciliteren door iemand die van afstand naar het bedrijf kan kijken. NEVAT biedt veel zaken aan die soortgelijke organisaties ons ook kunnen aanbieden, maar met Business Coaching heeft NEVAT echt iets unieks in handen.

Zouden jullie NEVAT Business Coaching aan andere leden aanbevelen?

We zouden Business Coaching zeker aan andere NEVAT-leden willen aanbevelen. Wel willen we hier een kleine opmerking bij plaatsen. De module is gemaakt voor maakbedrijven die vervolgens kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: projectgerichte en productiebedrijven. VHE doet beiden, maar de tool lijkt ons beter geschikt voor de echte productie.

Willen jullie zelf nog iets kwijt?

Het gesprek bewees hoe belangrijk het is om niet alleen operationeel, maar ook op strategisch gebied in te zetten. We hebben het over het algemeen zo druk dat dit erbij inschiet, maar achteraf bleek de sessie zo relevant te zijn dat we ons afvroegen waarom we hier niet eerder aan hadden meegedaan. Je moet hier gewoonweg tijd voor vrijmaken en met je bedrijf investeren in de toekomst. Bedrijven die hier geen tijd voor nemen, lopen wat ons betreft het risico te weinig bezig te zijn met morgen en overmorgen. We zijn erg nieuwsgierig wat de tweede sessie ons gaat bieden!

 
Directeur VHE Industrial automation Joop Essing en operations directeur Marc van Happen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-12-07T16:11:44+00:003 november 2017|Actueel nieuws|