De toekomst van de maakindustrie: duurzaamheid en circulariteit als sleutelbegrippen

De maakindustrie speelt een cruciale rol in onze economie en is verantwoordelijk voor het produceren van goederen die we dagelijks gebruiken. Maar deze sector heeft ook een aanzienlijke impact op het milieu, van de uitstoot van broeikasgassen tot het gebruik van grondstoffen en de productie van afval.

Daarom wordt er steeds meer nadruk gelegd op duurzaamheid en circulariteit in de maakindustrie. In dit artikel zullen we kijken naar wat deze begrippen precies inhouden en hoe ze de toekomst van de maakindustrie zullen beïnvloeden, inclusief de mogelijke impact op de leden van NEVAT.

Wat is duurzaamheid in de maakindustrie?

Duurzaamheid in de maakindustrie betekent het minimaliseren van de negatieve impact van productieprocessen op het milieu. Dit is te bereiken door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, natuurlijke hulpbronnen minder te gebruiken en het verminderen van afval en vervuiling.

Om deze doelen te bereiken, moeten bedrijven in de maakindustrie hun processen opnieuw bekijken en hun productieketen van begin tot eind bekijken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er meer gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, in plaats van fossiele brandstoffen. Het kan ook betekenen dat je efficiëntere productiemethoden gebruikt om afval en vervuiling te verminderen.

In 2030 moet de Nederlandse industrie minimaal 20 megaton minder CO2 uitstoten en ten minste 50% van de grondstoffen in de productie circulair gebruiken. In het Klimaatakkoord staat dat er 95% minder CO2-uitstoot moet zijn in 2050 ten opzichte van 1990. Lees de afspraken voor de industrie in het klimaatakkoord.

Wat is circulariteit in de maakindustrie?

Circulariteit in de maakindustrie is gericht op het creëren van een circulaire economie waarin je grondstoffen en materialen hergebruikt in plaats van weggooit. In een circulaire economie worden producten en materialen aan het einde van hun levensduur teruggewonnen en gerecycled, waardoor ze opnieuw bruikbaar zijn in nieuwe producten. Dit vereist een fundamentele verschuiving in de manier waarop men producten ontwerpt en produceert. In plaats van het ontwerpen van producten voor eenmalig gebruik, moeten bedrijven zich richten op het ontwerpen van producten die eenvoudig te repareren, optimaliseren of recyclen zijn. Dit vereist een samenwerking tussen verschillende stakeholders in de gehele productieketen, van ontwerpers tot fabrikanten, distributeurs en consumenten.

Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie is een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen dat zich sterk maakt voor de circulaire transitie van de Nederlandse maakindustrie. Bekijk prioritaire productgroepen, de projecten waar zij bij zijn betrokken en rapporten, tools en kennisdocumenten.

Hoe beïnvloeden duurzaamheid en circulariteit de toekomst van de maakindustrie?

De roep om duurzaamheid en circulariteit in de maakindustrie zal naar verwachting de komende jaren alleen maar sterker worden. Bedrijven die niet in staat zijn om aan deze eisen te voldoen, kunnen het risico lopen om klanten en investeerders te verliezen. Aan de andere kant zullen bedrijven die wel in staat zijn om duurzame en circulaire producten te leveren, waarschijnlijk beter gepositioneerd zijn voor de toekomst. Om duurzame en circulaire producten te produceren, moeten bedrijven in de maakindustrie nieuwe technologieën en materialen introduceren.

Wat betekent dit voor NEVAT-leden?

Als brancheorganisatie vertegenwoordigt NEVAT bijna tweehonderd bedrijven in de maakindustrie, die actief zijn in uiteenlopende sectoren. Voor NEVAT-leden betekent de verschuiving naar duurzaamheid en circulariteit in de maakindustrie dat zij moeten nadenken over hoe zij hun bedrijfsprocessen kunnen aanpassen om aan deze eisen te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je investeert in nieuwe technologieën en materialen, of dat er nieuwe samenwerkingsverbanden moeten worden opgezet met andere stakeholders in de productieketen. Voor NEVAT-leden die zich hierop voorbereiden, kan de verschuiving naar duurzaamheid en circulariteit echter ook kansen bieden. Door zich te richten op de ontwikkeling van duurzame en circulaire producten, kunnen NEVAT-leden zich onderscheiden van hun concurrenten en nieuwe marktkansen creëren.

Bronnen: Rijksoverheid, Circulaire Maakindustrie