Het NEVAT UPDATE-project, gefinancierd door subsidie, bevindt zich momenteel in de laatste fase. Er zijn aanzienlijke vorderingen gemaakt in de ontwikkeling van een methodiek ter bevordering van inzetbaarheid, leren en ontwikkelen binnen de maakindustrie.

Acti Inzetbaarheid begeleidt het UPDATE-traject, waarbij de toekomstige functietaken en bijbehorende competenties van de medewerkers in kaart worden gebracht. Leidinggevende en medewerkers voorbereid worden op het, zogeheten, UPDATE-gesprek. Tijdens dit gesprek kunnen ontwikkelplannen uitgerold worden om elke medewerker voor te breiden op de toekomst.

Waar is UPDATE voor?

In een tijd waarin veranderingen aan de orde van de dag zijn, moet een organisatie flexibel zijn, dit betekent ook voor de medewerkers. Daarom is het essentieel om een werkomgeving te creëren die gericht is op inzetbaarheid, leren en ontwikkelen. Op die manier kunnen werknemers effectief omgaan met veranderingen en zijn ze voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Het realiseren van zo'n werkomgeving vergt een gezamenlijke inspanning.

De UPDATE-methode richt zich binnen de organisatie op werkgevers, leidinggevenden en medewerkers, waarbij elk van hen een cruciale rol speelt.

Deze methodiek is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen de onderstaande organisaties:

Update competentie tool - de basis

Voor werkgevers.

Om leren en ontwikkelen te stimuleren is zicht op de toekomstige behoeftes van een organisatie van belang. De UPDATE competentie tool zet de strategische doelen en toekomstige ontwikkelingen die impact hebben op de organisatie om in een overzicht van benodigde competenties op medewerkersniveau. Het zijn dus specifiek die competenties die noodzakelijk zijn om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en doelstellingen van de eigen organisatie. Een tool waarin branchespecifieke ontwikkelingen zijn opgenomen en waarin ruimte is voor bedrijfsspecifieke doelen en ontwikkelingen.

Dit maakt dat de tool geschikt is voor alle organisaties binnen de maakindustrie. In het traject hebben de deelnemende bedrijven, Confed en BOZ groep, de tool ingezet en vanuit hun eigen strategie de toekomstige behoeftes opgehaald. Wij zien dat het de organisaties bewust maakt. Niet alleen ten aanzien van de competenties van medewerkers die in de (nabije) toekomst nodig zijn. Bovenal leidt het tot bewustwording dat aandacht voor inzetbaarheid, leren en ontwikkelen belangrijker is dan ooit. De tool is inmiddels geëvalueerd en daar waar nodig aangepast.

Voorbereiden en aan de slag met UPDATE

Voor leidinggevenden.

Medewerkers moeten meegenomen worden. Want waarom is leren en ontwikkelen belangrijk? Hierin ligt een cruciale rol bij de leidinggevende. Hij of zij zal de medewerker moeten coachen en stimuleren om aandacht te hebben voor zijn of haar eigen ontwikkeling. Dit doen zij door het gesprek aan te gaan met de medewerker. Vanuit onze optiek is de leidinggevende de sleutelfiguur hiervoor binnen de organisatie.

Wij bereiden de leidinggevende voor op het voeren van een UPDATE-gesprek.

Ook de rol van de leidinggevende om een leercultuur te versterken binnen hun team en de organisatie komt aan bod. Dit doen we door leidinggevenden te informeren in een aantal bijeenkomsten waarbij zij vooral ook zelf actief aan de slag gaan.

Workshop ter voorbereiding UPDATE-gesprek

Voor medewerkers.

In de workshop wordt de UPDATE-methode toegelicht aan medewerkers, want zij zijn verantwoordelijk en ‘eigenaar’ van hun eigen ontwikkeling. Het helpt ze om zich goed te kunnen voorbereiden op het gesprek met hun leidinggevende.

Medewerkers worden met een interactieve workshop meegenomen in de gevolgen van ontwikkelingen. De benodigde bewustwording wordt gecreëerd aan de hand van praktische voorbeelden van ontwikkelingen die al in ons dagelijks leven zijn ingeburgerd. De mobiele telefoon als betaalpas, de zelfscanner in plaats van een kassière, de ov-chipkaart als vervanging van de strippenkaart. Het zijn enkele voorbeelden die nu normaal zijn maar 10 jaar geleden nog niet. Ook worden ze aan het denken gezet want hoe ziet de medewerker van morgen er volgens hen uit? Daarnaast associëren medewerkers leren en ontwikkelen vaak met school, cursus of training. In sommige gevallen is dat een negatieve associatie. Maar dat is niet nodig om je te ontwikkelen, want 70% van wat we kunnen hebben we geleerd door te doen. Dit geldt dus ook voor leren en jezelf ontwikkelen in het werk.