Hoekman-Roestvaststaal levert bijdrage aan machines ter bestrijding van plastic!

Interceptor is een nieuwe vinding van de Nederlandse uitvinder en plastic soep-bestrijder Boyan Slat. Hoekman-Roestvaststaal heeft in samenwerking met TME een bijdrage mogen leveren aan deze innovatieve boot, die drijvend rivierafval geen schijn van kans geeft.

50.000 kilo rotzooi per dag

Boyan Slat heeft de Ocean Cleanup bedacht en mede-ontwikkeld, een non-profitorganisatie waarmee plastic wordt bestreden. Inmiddels maken zij gebruik van ’s werelds eerste methode voor het grootschalig opruimen van het plastic in oceanen. Naast het uitdenken van een oplossing voor dit grootschalige probleem, is er een boot ontwikkelt die rivieren schoonveegt van plastic. Maak kennis met de Interceptor, hij ruimt zo’n 50.000 kilo rotzooi per dag op.

De Interceptor gaat terug naar de kern van het probleem. Door het plastic al in de rivieren te filteren wordt voorkomen dat het afval de wereldzeeën en oceanen bereikt. Hoe werkt dit in de praktijk? De schoonmaakboot zuigt het plastic naar zich toe, waarna het met behulp van transportbanden uit het water wordt gehesen. Vervolgens wordt het plastic naar de containers aan boord verplaatst.

Welke bijdrage heeft Hoekman-Roestvaststaal exact geleverd?

TME uit Zwolle bouwt de machines die zij bedenken ook volledig af tot een werkende oplossing. Voor bepaalde deelprocessen maken zij gebruik van een partnernetwerk aan toeleveranciers, waaronder Hoekman-RVS uit Nieuwleusen. Hoekman-RVS is een plaatwerkbedrijf dat in huis rvs-oplossingen vanuit plaatwerk bouwt. Het materiaal rvs leent zich uitstekend voor de condities waar de transportband mee te maken krijgt. De link met Hoekman-RVS werd daarom snel gelegd. Zij kregen de opdracht om drie RVS-modules met transportband te leveren. Dit is met het gedeelte uit de machine dat, na het bij elkaar vegen van de plastics, er daadwerkelijk voor zorgt dat het plastic uit de rivier aan boord wordt gehaald. TME integreerde de modules in het drijvende apparaat. Na een testfase in Nederland, werden twee Interceptors al met succes in gebruik genomen in Indonesië en Maleisië.

Gert Hoekman, directeur van Hoekman-RVS: “Het is natuurlijk geweldig om te zien dat er na loop van tijd een werkende oplossing is gerealiseerd, die op grote schaal bijdraagt om de wereld een stukje mooier te maken en waar je als toeleverancier een stukje aan hebt mogen meebouwen.“

Deze bijdrage is mede tot stand gekomen door: Hoekman-RVS, TME en Ocean Cleanup.

Deel dit bericht: