Nevat GPI bezoekt Engeland!

Van 19 tot 23 juni hebben 24 Nevat GPI leden deelgenomen aan een studiereis naar Engeland. Dit jaarlijks terugkerend reisprogramma werd deze keer door gastheer Mazak ondersteund. In overleg met Mazak was een interessant programma opgezet naar innovatieve bedrijven als Renishaw, Watson Gym, Bristol Maid met als klap op de vuurpijl McLaren.

Na aankomst in Birmingham zijn we eerst afgereisd naar de Europese hoofdvestiging van Mazak alwaar we kennis hebben gemaakt met de historie van deze  ontwikkelaar en producent van metaalbewerkingsmachines. Het bezoek aan de fabriek van Mazak maakte duidelijk dat de logistieke processen en controle over de inzetbaarheid van de machines op een hoog plan staan. Er werden in de demo ruimte diverse Smart Factory toepassingen gedemonstreerd waarbij IoT connectivity op heldere wijze de kracht van data informatie projecteerde.

De zorgen rond Brexit zijn bij de verschillende bedrijven merkbaar, alhoewel een bedrijf als Bristol voor het grootste deel buiten Europa exporteert waardoor de invloed beperkt blijft. Voor de bedrijven die een belangrijk deel wel in Europa afzetten is de verwachting dat men te maken gaat krijgen met importheffingen van 10 tot 15% wat hun concurrentiepositie dus behoorlijk kan schaden.

Watson Gym liet ons zien hoe je een eigen product met een krachtige branding tot een succes kan maken. Deze producent van fitnessapparatuur weet in het hogere marktsegment uitzonderlijk goed te scoren.

Het bezoek aan de McLaren fabriek voelde voor dit technische gezelschap als het uitkomen van een jongensdroom. Lopen tussen de eerste racewagens en op de foto met de huidige Formule 1 auto waarbij je ieder gedetailleerd technisch snufje even aan kon raken en bestuderen voelde echt als een hoogtepunt.

De studiereis hebben we afgerond met een heus Engels cultureel hoogstandje, de Royal Ascot paarden races. Het saamhorige sfeertje van dit evenement was een mooie afsluiter voor deze groep plaatverwerkers en stond ook symbool voor de onderlinge verstandhouding.