NEVAT start met expertgroepen voor slimme thema’s 

Als toeleverancier moet je veel zelf uitzoeken. Vooral op het gebied van smart industry zijn er oneindig veel informatie, projecten en verhalen beschikbaar. Maar hoe pas je dat op je eigen organisatie toe en waar begin je?

Maakfabriek van de toekomst

Afgelopen jaar heeft NEVAT een start gemaakt met de Fabriek van de Toekomst. De Fabriek van de Toekomst is een samenwerkingsproject tussen Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, sector- en brancheverenigingen om de kleine en middelgrote industrie te stimuleren en te helpen bij het innoveren op het gebied van digitalisering en smart industry. Dat aan de hand van acht sleuteltransformatiesOok staat in dit project samenwerking centraal.   

Expertgroepen

Aankomend jaar staan we voor de vertaalslag van het algemene Fabriek van de Toekomst project naar de praktijk. Tijdens deze vertaalslag zoomen we in op de sleuteltransformaties. Wat betekenen deze slimme technologieën nu precies voor jouw bedrijf en sector?  

Onlangs is er binnen enkele sectorgroepen van NEVAT een start gemaakt met het ontwikkelen van expertgroepen. Een praktische tussenweg waarbij kennis wordt gemaakt met de acht sleuteltransformaties van de Fabriek van de Toekomst, maar waarbij je nog niet zelfstandig aan de slag moet met een transitieplan.   

De expertgroepen bestaan uit een kleine club leden door wie samen naar specifiek thema wordt opgepakt. Denk aan het verkorten van doorlooptijden, verhogen leverbetrouwbaarheid, verbeteren voorcalculaties, automatische maakbaarheid controleren. De achterliggende doelen zijn het; verlagen van kostenniveaus, het vergoten van flexibiliteit en data gedreven werken 

“Het verzoek kwam van een GPI-lid” vertelt branchemanager Edwin Dekker. “Zet mij eens in een groep met collega-bedrijven om te praten over de issues die er zijn op het gebied van digitalisering en de automatiseringZogezegd, zo gedaan. Edwin heeft zeven bedrijven aan elkaar gekoppeld en zij zijn inmiddels zes keer bij elkaar gekomen. “Als je Om met een kleine groep hierover te praten praat, kom je op tot nieuwe inzichten. Zo kwamen we erachter dat als het over automatiseren en digitaliseren gaathet op drie dingen neerkomt: mensen, processen en koppelingen. “  

Al snel volgden ook andere bedrijven die onderdeel wilden uitmaken van een expertgroep. Het GPI-bestuur besloot een enquête uit te sturen waarbij ze de GPI’ers enkele vragen stelden. BijvoorbeeldWaar wil je binnen nu en 5 jaar als bedrijf naar toe ontwikkelen?  

Belangrijk geautomatiseerde calculatie en werkvoorbereiding 

Verantwoordelijkheid lager in organisatie leggen (liefst laagste niveau). Daarbij volledige inzichtelijkheid van het machinepark door sensoriek en data-uitwisseling en een volledige offline programmering van robots en automatisering. Tot slot zal de maakbaarheid in het vroegste stadium (offerte-aanvraag) zichtbaar zijn.” 

Automatisering en digitalisering zo ver mogelijk doorvoeren in de organisatie met als uitgangspunt verbetering efficiëntie en verkorten doorlooptijd. 

50% specialist (3D) 50% urenfabriek 

Verder gedigitaliseerd en gerobotiseerd incl. daar op aangepaste talenten ontwikkeling 

Dit is een willekeurige greep uit de reacties.  

Kleine groepen

Op dit moment draaien binnen GPI vier groepen van vijf tot zeven leden. Deze groepen kennen allemaal een eigen thema: voorcalculatie, automatische maakbaarheid controleren en detailplanningDe vierde is onlangs gestart waar ze praten over wat er allemaal al ontwikkeld is op het gebied van doorlooptijden. Daarbij gaan ze onderzoeken hoe je de doorlooptijden met 25% kunt verbeteren.  

Volgens Edwin bieden juist de kleine groepen perspectief. “Zo kun je er wat halen maar ook brengen. Het vergt misschien wel een ander soort van samenwerking. Daarbij moet je durven communiceren. “ 

Maar niet alleen de plaatwerkers zijn van start gegaan met de expertgroepen. Ook de Verspaners en de System Developers zijn op weg. “Met de Verspaners zijn we bezig om aan de hand van het thema ‘schoon produceren’ expertgroepen te ontwikkelen met een aantal spelers binnen de keten. We zijn op zoek naar een deskundige die de verspaners kan helpen om ze naar een hoger niveau te tillen. “ 

Individuele dienstverlening

In 2021 breidt NEVAT de dienstverlening op het gebied van de sleuteltechnologieën verder uit. Naast de expertgroepen is het ook mogelijk om individuele begeleiding te krijgen. Wil je zelf aan de slag om een individueel transitieplan te ontwikkelenAlwin Pol, business coach NEVAT, vult samen de Fabriek van de Toekomst scan in en helpt je graag op weg met de transitiemogelijkheden. Vind de Fabriek van de Toekomst scan hier  

Aan de slag!

Wil je meer informatie over de expertgroepen, zelf onderdeel wordener eentje opzetten of wil je meer informatie over het ontwikkelen van een transitieplan? Neem contact op!