NEVAT start pilotproject duurzame inzetbaarheid medewerkers bij lidbedrijven

Werk binnen de maakindustrie is sterk aan verandering onderhevig als gevolg van bijvoorbeeld digitalisering, automatisering, robotisering en 3D. Hierdoor verdwijnen en ontstaan functies, of ze veranderen van inhoud. Dit is een continu proces dat zich steeds sneller voltrekt. Cruciaal om deze ontwikkelingen als bedrijf te kunnen bijbenen zijn de aanwezige kennis, competenties en vaardigheden van de medewerkers. Als de skills goed aansluiten zijn zij in staat om mee te bewegen en zich aan te passen, wat uiteraard in het belang is van zowel medewerkers als werkgever. Dit biedt een goed toekomstperspectief.

De zorg voor aanwezige kennis, competenties en vaardigheden is een gedeelde verantwoordelijkheid en vraagt om een leercultuur: een omgeving waarin het gewoon is dat zowel werkgever als werknemer gericht zijn op optimalisatie van de benodigde kennis en skills. En niet alleen op kantoor, ook op de werkvloer.

Om het doorlopend leren en ontwikkelen van medewerkers in het kader van dit gezamenlijk belang te stimuleren en te professionaliseren zet NEVAT een project op – in samenwerking met bureau Bruis – om voor én met de leden een maatwerk methodiek te ontwikkelen voor de branche.

Ten behoeve van de realisatie wordt door NEVAT een subsidieaanvraag bij het agentschap SZW ingediend.

Wat vragen wij en wat levert dat jou op?

NEVAT is in eerste instantie op zoek naar koplopers die mee willen draaien in de pilotgroep. Bedrijven die nu in hun organisatie al een behoefte aan deze leercultuur signaleren en hier snel mee aan de slag willen. Deze leden delen hun expertise en kennis en staan dus zelf aan de basis van de te ontwikkelen methodiek. Ze kunnen hier invloed op uitoefenen. En door een en ander te toetsen in de eigen organisatie ervaren zij direct en als eerste de voordelen ervan in de praktijk.

De te ontwikkelen methodiek biedt in de toekomst NEVAT leden de mogelijkheid om (grotendeels) zelfstandig het leren en ontwikkelen in de eigen organisatie naar een hoger plan te tillen.

Voor 2020 betekent dit dat wij op zoek zijn naar 6-8 NEVAT leden die gezamenlijk de pilotgroep gaan vormen. Indien de gevraagde subsidie wordt toegekend zullen ook de door de bedrijven ingezette uren voor 60% subsidiabel zijn. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om als bedrijf een eigen subsidie aan te vragen binnen deze regeling tot een maximaal bedrag van 25.000 euro. Onze subsidie-adviespartner LEAP kan jullie daarin begeleiden.

Als de pilot succesvol is afgerond wordt het project in 2021 verder uitgerold binnen NEVAT.

Interesse of nog vragen?

Heb je interesse? Laat het ons dan snel weten via een berichtje aan [email protected]. Heb je nog meer vragen neem dan even contact op met Anne-Jaap Deinum via 06-53887342.