NEVAT TALK: Duurzame fabriek, circulaire economie en nieuwe businesskansen

Elke tweede dinsdag van de maand staat in het teken van de Fabriek van de Toekomst. In juli stond de Eco Factory centraal waar duurzaamheid en circulariteit een belangrijke rol spelen. Gastsprekers Jeannette Levels-Vermeer van LBP Sight en Paul Gosselink van Brabanste Ontwikkelings Maatschappij (BOM) over de duurzame fabriek, circulaire economie en nieuwe businesskansen.

Van procesefficiency naar productprestatie

LBP|SIGHT is een advies- en ingenieursbureau op het gebied van bouw, ruimte en milieu dat hun kennis en vaardigheden inzet tijdens de ontwikkel-, realisatie- en beheersfase van projecten. Jeanette: “Als het gaat om duurzaamheid en circulariteit hebben bedrijven de neiging om vooral naar het eigen productieproces te kijken. Want wat gebeurt er binnen onze eigen poorten en voldoet het aan de wetgeving? Tegenwoordig is de maatschappelijke behoefte meer dat de klant wil weten hoe een product wordt gemaakt en of het duurzaam wordt ingekocht.

Daarbij is er ook veel veranderd op het gebied van wet- en regelgeving. In het begin lag de focus vooral op het voorkomen van hinder op de directe omgeving, bijvoorbeeld van stof en geluid. Tegenwoordig zijn er thema’s als duurzaamheid, milieuprestaties en stoffen binnen de productopbouw die een belangrijk een rol spelen. De wet- en regelgeving is integraal, Europees en ligt er veel verantwoordelijkheid bij de producenten."

Benieuwd naar het volledige verhaal van Jeanette over o.a. de wet- en regelgeving, de toegevoegde waarde maatschappelijke ontwikkelingen, de circulaire economie in Nederland en de Europese industriestrategie (Green Deal)?

Bekijk hier haar verhaal en download de presentatie.*

Circulaire business kansen

Brabanste Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft een aantal projecten lopen op het gebied van Smart Industry en zet zich in voor de commerciële kansen van de circulaire economie voor de maakindustrie in Noord-Brabant. Het doel is daarbij helder: de Nederlandse economie is in 2050 volledig circulair. In 2030 moet er een reductie vermindering zichtbaar zijn van 50% in het gebruik van fossiele brandstoffen. Paul: “Om dit doel te behalen moet er gebruik worden gemaakt van de sterktes en unieke competenties in de regio. Op dit moment kijken we met het programma van BOM hoe we dit kunnen realiseren zodat maakbedrijven daar nu al business mee kunnen generen. Want kunnen we (potentiële) innovaties in de Brabantse Maakindustrie identificeren en versnellen om zo de transitie van een lineaire naar een circulaire economie stimuleren?”

BOM heeft in samenwerking met GBO, Brainport Industries en TSG onlangs 134 Brabantse maakbedrijven benaderd waarvan 54 bedrijven de vragenlijst hebben ingevuld. Uit de resultaten zijn er geïdentificeerde kansen beschikbaar op het gebied van het product, proces, materialenkennis, human capital en meten & verbeteren. Benieuwd naar deze resultaten? Neem contact op met NEVAT.

Benieuwd naar de toelichting van de resultaten en hoe aan de slag te gaan met circulaire economie? Bekijk Paul's verhaal en download zijn presentatie.*

NEVAT TALK gemist?

Heb jij een NEVAT TALK gemist, of ben je benieuwd naar de samenvatting van het webinar over een van de thema’s van de Fabriek van de Toekomst? Alle NEVAT TALKS zijn terug te vinden in het ledenportal. Hier kijk je niet alleen de webinars terug, maar vind je ook de samenvattingen, kleine fragmenten en kun je de presentaties downloaden. Meer weten over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag op weg.

*Let op: de TALKS zijn alleen beschikbaar voor NEVAT-leden: