Tips rondom behoud van liquiditeit

Lees hier hoe je inzicht kunt krijgen in jouw werkkapitaal, samengevat in 6 tips:

  1. Gebruik een 13-weeks liquiditeitsmodel
    Hierbij kijk je continu 13 weken vooruit, dit geeft je ruimte om tijdig te anticiperen op eventuele tekorten en de interval van een week is afdoende nauwkeurig om kasstromen in te schatten.
  2. Gebruik de directe methode
    Dit wil zeggen dat je jouw inkomsten en uitgaven direct in jouw liquiditeitsmodel opneemt (en niet indirect afleidt uit ontwikkelingen in balans en resultatenrekening). Met deze methode geeft je meer inzicht in de kasstromen en maakt het gemakkelijker om te schuiven met kasstromen.
  3. Rubriceer naar relevante stromen en specificeer deze zo ver als mogelijk
    Bijvoorbeeld: inkomsten uit verkopen, uitgaven uit inkopen, uitgaven aan crediteuren, uitgaven aan bedrijfskosten, lonen (houdt rekening met vakantiegeld), belastingen en financieringen (rente en aflossingen).
  4. Modelleer in de prognose per week de eindstand liquide middelen
    Vergelijk de eindstand in een grafiek met de kredietlimiet om visueel vast te stellen of er tekorten dreigen.
  5. Wees conservatief en maak gebruik van scenario’s
    De praktijk leert dat inschattingen vaak negatiever uitpakken dan gehoopt. Met scenario’s kun je inschatten bij welke inkomsten en uitgaven welke maatregelen moeten worden genomen.
  6. Maakt je gebruik van factoring? Let dan extra goed op en controleer de voorwaarden!
    Eventuele vraaguitval raakt je vrijwel direct in jouw kasstromen omdat deze niet worden vertraagd via debiteurenontvangsten. Ook kunnen betalingsproblemen bij jouw klanten ervoor zorgen dat jouw debiteur wordt uitgesloten van factoring waardoor de beschikbare financiële middelen nog sneller afnemen.  

Met een liquiditeitsprognose krijg je inzicht in de ontwikkeling van jouw financiële situatie in bepaalde scenario’s. Dat stelt je in staat tijdig te voorspellen wanneer je een kritieke fase bereikt.