Toeleveranciers in de maakindustrie: hoe om te gaan met het toenemende gebruik van 3D-printing?

Het toepassen van 3D-printing in de maakindustrie neemt de laatste jaren in hoog tempo toe. Het biedt diverse voordelen, waaronder sneller produceren, meer designvrijheid en kostenbesparingen. Voor toeleveranciers in de maakindustrie betekent dit dat ze om moeten leren gaan met deze nieuwe technologie om concurrerend te blijven.

Wat is 3D-printing?

3D-printen, ook wel additieve productie genoemd, is een proces waarbij driedimensionale objecten worden gemaakt van digitale bestanden door materiaallagen op te bouwen. Het proces omvat een door de computer gecontroleerde machine die hier verschillende materialen, zoals kunststoffen, metalen en keramiek voor gebruikt. Het proces begint met een 3D-model dat is gemaakt in software, dat vervolgens wordt omgezet in een reeks dwarsdoorsneden.

Vervolgens wordt de 3D-printer geprogrammeerd om de verschillende lagen van het object op te bouwen, door materiaal toe te voegen op de gewenste locaties op basis van de dwarsdoorsneden. De printer maakt gebruik van verschillende technieken, zoals Fused Deposition Modeling (FDM), Stereolithography (SLA) en Selective Laser Sintering (SLS) om dit te doen.

FDM-printers gebruiken bijvoorbeeld een verwarmd spuitmondje om plastic filamenten te smelten en op te bouwen in de gewenste vorm. SLA-printers maken gebruik van een laser om vloeibare harsen te verharden en SLS-printers gebruiken een laser om poeders van metaal, kunststof of keramiek te smelten en uit te laten harden.

Het 3D-printen kent allerlei toepassingen, waaronder prototyping, de productie van complexe onderdelen, medische toepassingen en de productie van gepersonaliseerde objecten. Het biedt de mogelijkheid om snel en goedkoop unieke objecten te produceren zonder de noodzaak van dure mallen of gereedschappen.

3D-printing voor NEVAT-leden

Hieronder een aantal concrete stappen die jullie als NEVAT-leden kunnen nemen om aan de slag te gaan met 3D-printing:

Verken de mogelijkheden van 3D-printing

Begin met het onderzoeken van de verschillende toepassingen van 3D-printing en de mogelijke voordelen voor jullie bedrijf. Bekijk welke soorten materialen en processen het meest geschikt zijn voor jullie producten en welke investeringen nodig zijn om 3D-printing te implementeren.

Bepaal jullie 3D-printing strategie

Overweeg of jullie 3D-printing willen inzetten voor het produceren van prototypes, kleine series of zelfs grotere volumes. Bepaal ook welke diensten jullie willen aanbieden en hoe jullie daar klanten mee kunnen bedienen.

Investeer in de juiste apparatuur

Investeer in de juiste 3D-printers, software en andere benodigde apparatuur om 3D-printing op een efficiënte manier te kunnen implementeren. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardige apparatuur en software om de kwaliteit en consistentie van jullie producten te waarborgen.

Train jouw personeel

Zorg ervoor dat het personeel voldoende getraind is in het gebruik van 3D-printingtechnologieën en de bijbehorende software. Op deze manier kunnen jullie de volledige potentie van 3D-printing benutten en de kwaliteit van jullie producten waarborgen.

Test en optimaliseer processen

Test 3D-printprocessen grondig en optimaliseer deze waar nodig. Zorg ervoor dat jullie de kwaliteit en consistentie van producten kunnen waarborgen en dat productieprocessen zo efficiënt mogelijk zijn.

Promoot jullie nieuwe diensten

Laat klanten weten dat jullie nu ook 3D-printing aanbieden en promoot deze nieuwe diensten op de website, sociale media en andere kanalen. Dit kan helpen om nieuwe klanten aan te trekken en jullie bedrijf te laten groeien.

Bronnen: Wikipedia, Hubs.com, 3D Printing Industry